torsdag 27. januar 2011

Falske klokker nå og da

Alle som noensinne har vært i nordmenns favoritt-ferieland Syden er nok kjent med det vanvittige utvalget av falske klokker av ymse kvaliet som finnes. På stranda får man gjerne det billigste skrotet en kan tenke seg, hvor klokkene ofte ikke ligner på noen kjent modell, eller er en amalgam av forskjellige modeller fra produsenten den utgir seg for å være fra. Andre steder kan en gjerne få tak i profesjonelle og millimeternøyaktige kopier med ETA-verk som kan lure hvem som helst.

Rolex-kopi
Dette med falske klokker er imidlertid ikke noe nytt fenomen. Jeg stusset ved en Finn-annonse for et lommeur nylig. Den reklamerte med et lommeur fra sveitsiske Pateck.... Kan det være en dyslektisk annonsør som ikke vet hvordan han staver Patek Philippe, tenkte jeg. Etter å ha sett på bildene viser det seg at på klokka staves det faktisk Pateck.
Bilde fra Finn-annonse
Bilde fra Finn-annonse
Bilde fra Finn-annonse
Denne klokken er faktisk en tidlig kopiklokke. Navnet er bevisst lagt svært tett opp til den velkjente og svært anerkjente urfabrikanten Patek Philippe. En post på det store klokkeforumet Watchuseek forklarer nettopp dette, og der nevnes det at produsenten av Pateck-klokkene ble saksøkt av Patek, og måtte gi opp kopivirksomheten. En tilsvarende klokke dukket opp i det svenske tv-programmet Antikrundan, programlederen gjenkjenner i dette klippet klokka som en kopi og forklarer forholdet.Han forteller også at verket er av svært god kvalitet, noe som også ser ut til å være tilfellet med Finn-klokka. Verdien blir i Antikrundan anslått til å være 15-20000, noe jeg tror er optimistisk da samlerinteressen for lommeur er relativt begrenset. Men urene er absolutt morsomme kuriositeter og så lenge kvaliteten på verket er god er det jo solide og holdbare ur.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar