mandag 10. januar 2011

Poor mans Milsub

Jeg skrev nylig litt om Milsuber, og hadde også sjansen til å prøve en her om dagen!  Ikke rart de er ettertraktet, det er absolutt nydelige klokker! Når de også er meget horologisk interessante og har masse historie og militær toolwatchkarakter havner de fort på mange grailliste. Enkle økonomiske tilbud/etterspørsel-sammenhenger tilsier at jeg ikke har råd til en, men jeg kan drømme. Evt kjøpe noe som likner en del for å stille den verste kløen.....

Blant entusiaster er det veldig delte meninger om såkalte hommager, dvs klokker som ikke legger skjul på hvor de henter sin inspirasjon fra. Et firma, Steinhart markedsfører f.eks denne LV-etterlikningen. Jeg er normalt sett nokså avslappet i forhold til hommager, men den Steinhart-LV-en synes selv jeg er for mye. Når det derimot gjelder ur som er helt eller tilnærmingsvis umulig å få tak lengre, synes jeg ikke det er så farlig, så lenge det ikke dreier seg om helt opplagte kopier eller fakes.

Jeg kom over dette firmaet i dag, Hager Watches. Det er et lite énmannsforetak som i disse dager lanserer en dykkerklokke, døpt Commando. Det er veldig lett å se hvor den henter sin inspirasjon - den tidligere omtalte Milsuben.

Bilde fra Hagerwatches.com

Med tall rundt hele bezelen, sverdhendene og sirklet T i skiva er den nok som Milsub-hommage å regne. Jeg synes den ser riktig bra ut, og spesifikasjonene er ikke helt borte. Den har AR-dekket safirgless, rustfri stålkasse, kommer på NATO-rem og har mekanisk automatisk urverk. Dessverre har den bare en WR-rating på skuffende lave 100m.
Urverket er ikke, som man umiddelbart ville mistenkt, standardverket ETA2824. I stedet har de tatt et dristig valg ved å bruke et kinesisk verk, ST16 (også kalt TY2806) fra Sea-Gull. Dette verket får generelt gode skussmål på WUS, men betegnes som et entry-level arbeidshestverk, som sammenlignes med Miyota 8215 og Seiko 7s26 (i motsetning til disse to hacker det, og kan håndtrekkes). Så man kan neppe forvente allverden fra det, men det kan antagelig reguleres til et akseptabelt avvik og gå i mange år uten noen særlig ettersyn eller service.

Prisen er rett over $200 + frakt og moms.

En klasse opp i Milsub-hommager finner vi MKII. Det er en uavhengig produsent, stiftet av entusiasten Bill Yao, som lager relativt små serier av solide toolwatches, mange er rene hommager, andre er mer inspirert av kjente klassikere (særlig Rolex), mens andre modeller igjen er originale design. Urverkene er stort sett rett-fra-hylla-ETA. De har en Milsub-hommage i disse dager som de kaller Milsub GMT. Den deler sverdhendene med Rolexklassikeren, og ligner ellers i utrykket.Opplagte forskjeller fra originalen er jo selvsagt GMT-viseren (og datoen). Jeg liker denne godt, den røde viseren og de små, røde detaljene på skiva og bezelen kommuiserer godt og gir et diskret, tøft uttrykk. Klokka kommer på lenke eller gummirem i stedet for den tradisjonelle Natoremmen. Verket er ETA2893, som nok er et vesentlig mer velprøvd verk en Sea-Gull-verket til Commandoen. Men, det er klart, det koster. Denne må du ut med i overkant av $1000 + frakt og moms for å få hjem.

Et siste alternativ er Orange Watch Company. Jeg er litt usikker på status på dette firmaet, og hvor leveringsdyktig de er, ryktene på forumene er litt frem og tilbake. De lover i alle fall en hommage som er ganske tro mot originalen, med flere forskjellige verk-konfigurasjoner. Se noen bilder og en omtale her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar