torsdag 24. februar 2011

Cartier med Tourbillon-alternativ

Cartier er for meg bare jål, et fransk firma som lager smykker og diamantbesatte smykkeur i gull for ekstremt rike mennesker. Det har vært min oppfatning av dem lenge, og jeg tror mange deler den med meg. Firmaet har imidlertid laget klokker svært lenge, og har hatt noen smått legendariske modeller, f.eks Santos De Cartier, laget til ære for den Brasilianske luftfartspioneren Alberto Santos-Dumont.

Cartier har de siste årene trappet opp urvirksomheten sin, og har kommet med flere in-house urverk med imponerende komplikasjoner og avanserte løsninger.
Cartier Calibre 1904PSMC
Nå har Cartier utfordret den tradisjonelle tourbillonen. En tourbillon er en ekstremt avansert og kostbar mekanisk løsning på problemet med at gravitasjonskraften påvirker balansefjæra, noe som fører til avvik i presisjonen. Alle som har forsøkt å la et mekanisk ur ligge i forskjellige posisjoner på nattbordet vet at det går fortere eller saktere etter hvilken vei du legger det. Dette ble løst ved å montere balansen i et bur som roterer rundt for å utligne gravitasjonskraften. Problemet oppsto fordi lommeur stort sett ble liggende i samme posisjon hele dagen i vestlommen, på armbåndsur utlignes dette naturlig ved at bæreren er i aktivitet. Likevel har tourbillonen bestått som en imponerende komplikasjon i kostbare sveitsiske ur.

Cartier lanserer sin løsning på årets Baselmesse. De kaller det for Rotonde de Cartier Astrorégulateur. Det er snakk om en mikrorotor som trekker verket .  På denne rotoren er balansefjæra montert, slik at den dreier rundt med rotoren, og dermed oppnår den samme utligningen somi en tourbillon. Hele mekanismen er synlig gjennom en åpning i urverket (for hva er vel poenget med kostbare komplikasjoner i urverket om man ikke kan se dem?). Det ser uansett imponerende ut:


Når man ser uret i virkeligheten og ikke i en fancy dataanimasjon ser vi at rotoren slett ikke snurrer så elegant, mykt og lett som i den første videoen. Det ser det også ut til at uret er temmelig stort!


Prisen tør jeg ikke gjette på engang, det er nok greit med nuller i det tallet! Synes uansett det er kult med utvikling av tradisjonell teknikk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar