torsdag 3. februar 2011

Svenske Tärnan er tilbake

Gjenoppliving av fordums urmerker er ikke noe nytt. Mange av de kjente, store urfabrikantene som finnes dag er gjenopplivet med nytt eierskap etter å ha gått dukken under quartzkrisen på 70-tallet eller tidligere. Blancpain, Ball, Hamilton, Yema, Cuervos Y Sobrinos og H. Moser & Cie er alle eksempler på dette.

I Sverige fantes det et urmerke på 50- og 60-tallet, Tärnan. De var hovedsaklig en videreselger av sveitsiske verk pakket inn i diverse kasser og med eget merke på skiva. I hvor stor grad de produserte noe selv har jeg ikke klart å bringe på det rene, men de ga i alle fall ut en noen lommeur og penklokker samt en del sportsur over en 20-30-årsperiode.
Bilde fra joseph-watches.com

Bilde fra The Watching

Bilde fra Tradera
Siden forsvant de ned i historiens mørke, men nå har en luring sikret seg rettighetene til navnet, og kommer med noen nye modeller. På nettsiden deres presenteres den første modellen, en Oceanographer. Det er et sportsur, tydelig inspirert av en gammel Tärnan-dykker (se på tittelfeltet på hjemmesiden), som igjen helt opplagt har skulet til Submariner. På den annen side så omtrent alle dykkerur slik ut 50-60-tallet.

Klokken har et standard ETA2824, som er go-to-verket for absolutt alle som vil lage sin egen klokke uten å besitte en fabrikk. Ingen overraskelser der altså. Datoen er plassert klokken 16.00, og skiven har arabiske tall på 3, 6 og 9, et designelement jeg absolutt setter pris på. Timeviseren har Mercedes-utforming og viserne har Super-Luminova. Glasset er safir. Dette er en dykker, screw-down-krone er således en selvfølge, og vanntettheten er til 300m. En morsom detalj er at skiva er utstyrt med det svenske navnet Tärnan samt påskriften vattentät. Størrelsen er 42 mm, med 22mm mellom hornene.
Hvordan kvaliteten på kassen og lenka er er uvisst, men jeg tipper dette kommer fra asiatiske leverandører, noe som ikke nødvendigvis betyr noe negativt i seg selv, jeg håper de ikke har spart unødig på det.

Klokken er nå i såkalt pre-order for et limitert opplag på 200 stk, og du kan velge hvilket av de gjenværende numrene du vil ha om du legger $899 på bordet. Levering er estimert å starte i mai i år.

Jeg synes den kule designen med den store kronen, tallene på skiva samt svensk påskrift i seg selv er sterke argumenter for å ønske seg denne veldig!

3 kommentarer:

 1. Enig - den er veldig kul og jeg vil gjerne ha en!
  Eneste lille detaljen jeg ikke liker er datovinduet.
  Det kunne de med hell ha droppet helt.

  -Frodo

  SvarSlett
 2. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 3. Si fra om du vurderer kjøp, det er visst noen rabatter involvert om man går sammen og kjøper. Sitter litt på gjerdet for denne, kjenner jeg.....:)

  SvarSlett