fredag 25. mars 2011

Høydepunkter fra Basel

Baselmessen er i full gang, og klokkefans over hele verden har fullstendig julaften i vill begeistring over alt det dyre produsentene kommer med, og gleder seg vilt til å ruinere privatøkonomien på nytt. Det er imidlertid en jungel å navigere seg gjennom villniset av nyheter, så her kommer en slurvete og høyst uoffisiell gjennomgang av høydepunktene, slik jeg ser det.

Denne rapporten må for øvrig ikke anses verken som utfyllende eller fullstendig.....

Rolex

Se forrige post om Explorer II (216570), men vi tåler et bilde til, disse er griselekre:
Bildet er stjålet fra Kristian Haagen
Størrelsen er oppgradert til 42mm, det er et nytt urverk (cal 3187) og GMT-hånda er inspirert av 70-talls-utgave av Explorer II. Må-ha-kjensla er enorm!

Resten av Rolex-nyhende er ikke veldig interessant for min del, men nevnes kan jo ny Daytona i gull med sort bezel:
Bilde fra Rolex.com
Gjesp......

Omega

Omega er visst ikke helt ferdige med å avsløre sitt, men de kommer som forventet med noe nyheter på PO-fronten. Verket er oppgradert til cal 8500, og modellene er blant andre den såkalte Liquid Metal PO, her i blått:

Jeg har også observert noen to-register-chronoer i PO-serien. Ser ikke så verst ut ved første øyekast, men dykke-chronoer har jeg lite til overs for. Det blir stort og klumpete og unødvendig. Men når vi snakker om chronoer, det kommer (selvsagt) også nye Speedmaster-modeller, og puristene synes antagelig ikke at jeg skal like denne, men jeg gjør nå engang det:
Calibre 9300 Speedmaster Co-Axial Cronograph
For øvrig intet nytt om den på forhånd spådde Flightmasteren.


Tag Heuer

Tag Heuer innså for noen år siden at alt var meget bedre før (og i deres tilfelle stemmer det godt), og begynte derfor å supplere sin nokså triste modellinje med re-editions fra den gang Heuer var tøffe chronoer som ble assosiert med racerbiler og macho skuespillere. De kommer også i år med en heritage-modell, Monza Automatic Chronograph. Modellen er limitert til 1911 eksemplarer, og har TAG caliber 36, basert på Zeniths El Primero (36000vph!).
Tag kommer også med denne meget spesielle saken:
Det er snakk om en (mekanisk) chrono som kan måle med en nøyaktighet på 1/1000-del av et sekund! Dette får de til ved at verket har en frekvens på 28800vph på den ordinære delen som styrer klokka og de vanlige viserne, mens chrono-delen er helt oppe i 3600000vph (ja, 500Hz!!!). Hvordan dette går til har jeg dessverre ikke mer detaljer om, men artig for ungan!


Nomos Glashütte

Denne modellen har jeg lest noe om før, og jeg synes bare at den er såpass superpen at den fortjener å nevnes:
Modellen heter Zürich Weltzeit, og er en slags GMT-klokke. Den viser deg hjemmetiden på den lille skiva til høyre, hvor det står Heimat (tysk, ikke nordnorsk dialekt!). Alle verdens tidssoner kan i tillegg enkelt vises ved at den lille trykknappen presses inn til den sonen du vil vise står klokken 12. Viserne viser da rett tid i den aktuelle sonen. Det ser bra ut, er teknisk komplisert og nokså nyttig. Hva mer kan en klokkemaniker ønske seg?


Glashütte Original

Mer tysk, GO har lansert en del nye modeller, hvorav jeg finner denne mest interessant:

GO har fra før en Sixties-serie, her kommer Seventies Panorama Date. Det er virkelig noe 70-tallsk over den, med den avslepne firkant-kassa og den utrolig kule big-daten i midten. En bruker på Tidssonen.no sa "den ser ut som noe Derrick kunne brukt". Gleder meg til å prøve den på!

Breitling

Breitling er vanligvis ikke noe jeg har så mye til overs for, det gjelder også det meste de kommer med på Basel. Men denne:
Ser slett ikke verst ut! Superocean Heritage har fanget mitt øye tidligere, men med en modell i 38 og en i 46mm har det enten vært for stort eller noe smått til å være såpass mandige klokker som det faktisk er. Denne er imidlertid 42mm, og når den i tillegg ser såpass bra ut, kan en jo lure på om Breitling for en gangs skyld frister meg.....

Tudor

Rolex-lillebror Tudor var Basels sensasjon i fjor, med Monte Carlo-gjenopplivingen Heritage Chrono. Mange forventet at de kunne gjenta suksessen i år, men slik ser det altså ikkje ut til å vera.
Tudor Advisor er en alarmklokke, inspirert av en modell fra 1957. Helt ålreit selvfølgelig, men ikke noen Snow Flake, som var håpet blant mange entusiaster.

Det var det jeg rakk i kveld, fortsettelse følger (kanskje....)!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar