mandag 31. oktober 2011

Vostok!

Så lenge jeg har vært klar over eksistensen av rimelige russiskproduserte mekaniske klokker, har jeg vært sikker på at jeg én dag måtte ha en. Enten en Poljot, en Raketa eller en Vostok. Poljot er kanskje den historisk mest interessante, de laget blant  annet den første klokken som var i verdensrommet, en Sturmanskie som Juri Gagarin hadde på seg i 1961. De har også de berømte 3133-kronografene, med et verk basert på Valjoux 7734 (russerne kjøpte maskinene og tegningene fra sveitserne i 70-årene). En Poljot skal jeg absolutt prøve en gang!

Sturmanskie "Gagarin"
Denne gang ble det imidlertid en Vostok, en såkalt Scuba Dude, som den av en eller annen grunn kalles på forumene rundt om på nett. Den heter egentlig Amphibian, og er en enkel dykkerklokke. Vostok kommer fra Chistopol i Russland, og er en avlegger fra den tidligere nevnte Poljot. First Moscow Watch Factory ble under krigen flyttet til Chistopol Etter krigen, når den ble flyttet tilbake, fortsatte klokkeproduksjonen i byen, nå under navnet Vostok.
Klokka kom til meg for noen dager siden (takk, Eirik!), helt ny, i en sort liten plastboks. Den kommer på lenke, med noen små papirer brettet sammen inne i boksen. Papirene er formodentlig garantibevis og bruksanvisning, men siden alt er på kyrillisk, hjelper det meg ikke stort.


Førsteinntrykket er veldig klart: lenka er det verste skrotet jeg noensinne har hatt muligheten til å prøve. Den er ubegripelig skranglete, dårlig tilpasset, simpel og kjip. Det er virkelig ikke lagt ned noen som helst innsats for å gjøre den behagelig, varig, pen eller funksjonell. Den er som et kaldt gufs fra Sovjettida, og består av nok blikk til at den antagelig hadde blitt ett ledd i en Submariner-lenke. Jeg gadd ikke tilpasse lenka til hånden min engang, jeg bare røsket de hule endeleddene av, og knakk likegreit de latterlig tynne og spinkle barettene i samme slengen.
Jeg satte på nye pinner, og en sort 22mm zulurem. Den kledde absolutt kassen, som virker solid og tøff. Min Scuba Dude har den såkalte ministry-kassen, dvs en retropreget pute-kasse, som definitivt sender tankene til 70-tallets dykkerklokker. Kassen er blankpolert, har screw-down krone og en bezel som snurrer fritt i begge retninger. Bezelen har ikke tall, men prikker i sort og rødt, sistnevnte på de første 20 minuttene. Jeg dykker ikke stort, men dette virker ikke helt patent på en dykkeklokke. Det er imidleritid ingen tvil om at den tåler en smell, og denne posten på WUS sier noe om at det er et gjennomtenkt design på disse kassene! Glasset er i pleksi, og jeg brukte bare noen få minutter på å lage to kjempestreker i det.... Med Polywatch for hånden er ikke det noe stort problem, det er trøsten.
Skiven er noe med det tøffeste på Vostoken min. Ikke sikkert alle liker det, men jeg elsker den lille dykkeren som henger mellom 1 og 2, og Vostok skrevet med kyrilliske bokstaver mellom 10 og 11. Det er arabiske tall på 12, 6 og 9, og et datovindu der 3-tallet normalt skulle vært. Jeg ville kanskje foretrukket at de hadde flyttet datoen ned til 4 og beholdt 3-tallet, men det er nå så. Viseren er som tall og timemarkører belagt med lysmasse, men lumen er ikke noe jeg kommer til å nevne i et brev hjem. Den holder, etter intensiv lading, akkurat nok til å lese av tiden i stupmørke, men etter et par timer er den helt død igjen. Viserne er i blankpolert stål, med hvit lysmasse i midten, noe som gir normalt god lesbarhet mot den sorte skiven.
Verket er et Vostok 2416B, et solid og enkelt verk som produseres på Vostok-fabrikken. Verket er selvtrekkende, og har en power reserve på drøye 30 timer. Verket kan trekkes for hånd, men hacker ikke. Datoen har ikke quickset. Jeg har ingen erfaring med dette verket, og har ikke åpnet klokken min for en nærmere titt heller. Etter det jeg kan skjønne fra litt lesing rundt om på forumene, er det et verk som kan i de fleste tilfeller kan gå uten service i mange år uten å volde store problemer. Utseendet er ikke noe å skryte av, men siden det ligger godt skjult er ikke det noe jeg skal klage så mye på.

Vostok cal 2416B
Som den oppmerksomme leser kanskje skjønner, er ikke dette noe voldsomt kvalitetsprodukt. Men, til prisen, som med god margin kommer under en middag med vin på byen, er det slett ikke verst! Utseendet er kjempetøft, og den oser billig-toolwatch-sjarm. Jeg har ikke tenkt til å la denne være fred, jeg kommer til å gjøre et lite moddeforsøk på den - følg med!2 kommentarer:

  1. Vostok klokker fåes på ebay er de fleste fake?

    SvarSlett
    Svar
    1. Nei, min erfaring er at hvis man velger selgere med >95% positiv feedback er du trygg. Har for øvrig ikke vært borti fake Vostok, men det finnes sikkert....

      Slett