onsdag 29. juni 2011

Tärnan har ankommet

Jeg har tidligere skrevet et par poster om Tärnan, det gamle svenske urmerket som nå blir gjenopplivet av sveitsiske Techné Watches. Jeg ble tilstrekkelig fascinert til at jeg bestilte en da de gav rabatt til alle som bestilte tidlig, og i forrige uke ankom det et bud med en klokkeboks!

Boks med logo, og en bok (!)

Boken som lå ved viste seg å være manual og sertifikat i ett, signert av Techné-grunnlegger Franck J. og urmakeren som har satt klokka sammen. En kul detalj jeg liker!

Bok med sertifikat og manual

Innerboks

Klokka!

Litt nærmere
Godværsklokke?
Inni den indre boksen lå det en stor, tung og tøff klokke med fugl på skiva og det svenske "Vattentät" på. Førsteinntrykket er at klokka er større enn jeg trodde, den er 42mm, og det til fulle. Den oppleves som større enn f.eks Submariner, og jeg kunne kanskje tenkt meg at den ideelt hadde vært en mm eller to mindre. Men den sitter umiddelbart godt på hånda, og føles ikke for stor.

Sammenligning størrelse med Submariner og SKX009
Sammenligning størrelse med Submariner og SKX009
Skiva er matt sort, med gullfarget inskripsjon og store arabiske tall på 3, 6 og 9, noe som gir den et utseende som smaker litt vintage Explorer. Dato er plassert mellom klokken 4 og 5. Jeg setter stor pris på dato på en klokke, jeg føler meg litt hjelpesløs uten, og plasseringen her synes jeg er diskret og fin. Hendene og timemarkørene er innrammet i gull, og forsynt med Superluminova.
Wristshot!

Buet safirglass
Bezelen er tight og fin, 120 klikk, og med svært god gripevennlighet. Den har ikke, i motsetning til mange andre dykkerklokker i denne klassen, detaljert nummerering av minuttene de første 15 minuttene. Jeg aner ikke om dette har noen praktisk betydning for noen, jeg kommer neppe særlig mye dypere med denne klokka enn det jeg greier å holde pusten for. Lumeperlen på 0/60 er ørlitt ute av senter, noe som er litt irriterende.

Safirglasset er buet, og stikker en tanke lenger ut enn bezelen, noe som forhåpentligvis skåner denne for de verste ripene og hakkene. AR-coating på innsiden.

Signert krone
Gravering på baklokk
Kassen er som tidligere nevnt stor og tung, og har en god kvalitetsfølelse mtp finish og hvor godt sammenskrudd alt virker. Den signerte kronen er screw-down, og mangler såkalte crown guards, noe som gir et litt vintage utseende. Den er stor og fin, og lett å gripe i og betjene. Baklokket er gravert med et flott verdenskart, samt serienummer og informasjon om vanntetthet o.l. Klokka er trykktestet til 30 bar, eller ca 300 m.

Verket er velkjente og utprøvde ETA2824, så ikke stort som kan gå galt der. Verket er automatisk, kan håndtrekkes, hacker og har dato. Jeg timer klokka til +5-6 s pr dag, og det er godt innenfor godkjent.

Klokka kommer på en Oyster-lignende lenke, med massive, skrudde ledd og solide endeledd. Låsen er signert, og forsynt med diver's extension og en sikkerhetslås.
Låsen
Oysterlenke
Diver's extension
Lenka er kanskje den største skuffelsen. Den er solid og tung, og skrudde ledd gir en viss kvalitetsfølelse, men finishen på leddene føles litt grov. Låsen er for hard å få opp, og utvidelsen for våtdrakt sitter for løst. Derfor blir det slik at når jeg skal ta av klokka må jeg ta så hardt i at utvidelsen løsner i samme slengen og jeg må plundre med denne for å få det sammen igjen. Dette er et irritasjonsmoment, og burde være mulig å unngå. Når det er sagt er lenka behagelig å ha på, ser bra ut og lugger slett ikke.

Men, siden lenken er litt skuffende - kler klokka Nato? Selvfølgelig! Som det sportsuret det er sklir det rett inn i nylon.
MOD Bond
Corvus "real Bond"
Svenske farger for å hedre opphavet
Jeg kunne forsåvidt ha tenkt meg å satt en gummirem på, men hadde ikke noen som passet akkurat nå. Kanskje en ISOfrane hadde vært noe?

4 kommentarer:

 1. Kul klokke, takk for gjennomgang!

  Men nå lurer jeg bare på om jeg må ha en jeg også. Om ikke du skal selge din? ;-)

  SvarSlett
 2. Hvor kan man kjøpe disse klokkene?

  SvarSlett
 3. Stein: takk, men tror ikke den blir solgt med det første!

  dan: https://www.taernan.com/index.php/oceanographer/

  SvarSlett
 4. Hei. Har blitt bitt av basillen nå jeg også. Kjøpt inn over 50 klokker de siste ukene. Så nå er jeg fattig. Derfor lurer jeg på om du har en slags top 5 liste over billigklokker til rundt 200-lappen. Og om du ev kunne skrive et blogginnlegg om det:)

  SvarSlett